Sesungguhnya Allah menyayangi kita

“Bila kau memandang segalanya dari Allah swt, yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuatkan keinginanmu terhalang, serta yang menyusahkan hidupmu, pasti DIA akan damaikan hatimu kerana masakan Allah swt segala mentakdirkan segalanya untuk sesaat yang sia-sia, bukan Allah swt tak tahu deritamu, tapi itulah yang DIA mahukan kerana DIA tahu hatimu lunak dan mudah untuk diikt supaya akrab denganNYA..”

( Perbualan ini adalah kisah sebenar antara penulis dan sahabatnya. Semoga ia berguna dan bermanfaat pada sahabat2 yang lain.InsyaAllah)

Salam.mcm mane n bile kite nak pegang kata2″Allah akan bantu org yg bantu agamaNYA”.dalam konteks kite tgh belajar nie..walhal..keje2 pmf sume tu atas dsr jemaah n agama Allah.kite nak study tp ada hal yg perlu diuruskan.mane yg pelu diutamakan.syukran.reply bile kelapangan.

Salam urm benda nie slalu bercanggah biler kite ada pertindihan tugas antara J ngan study Tok Guru pernah pesan kamu sebagai seorg student tumpukan pada pelajaran tp tu tak bermakna kite xperlu buwat kerja jemaah tp dalam keadaan genting nak hadapi exam kite kena jaga tggjwb kite sebagai seorg student sbb benda tu akan jadi fitnah pada jemaah kalo kite x jaga so kite kn utamakan study kita dalam masa xam skrg stop dulu kerja jemaah tumpukan pada pelajaran sbb Islam x nak umat die kucar kacir so dalama kite wat keje jemaah so sampai masa exam kite kn tumpukan pada pelajaran plak jgn nanti sbb kerja2 jemaah rslt kite jatuh wlpn dalam kite bergrk kerja jemaah sbb tu bukan alasan munasabah kita sebagai student

sy keliru..skang mgkn kerje J xder.tp, keje PMF.mereka tgh uruskan knowing asean. n MT pon perlu jd comitee..sy sebenarnya xleh nak pikul tgjwb yg dorg berikan..tp, sy xtau nak bgtau mcm mane. lg2 exco tu sume adek2 n bukan UC pon.mgkn dlm UC pon tau result sy mcm mane..

cm nie la awak jgn ckp nak study cuba bincang ckp awak ada keje laen tp dalam masa yang sama awak tolong dieorg biler habis xtudy awak bahagi masa cth kol 12.30-2 KA 4-5 KA lebih dari tu awak p study ape2 keje o discussion masa tu jer boleh ker ssaya xtaw keadaan tp mgkn blh wat cm tu kot

 abg hafiz die penah ckp pasal result die..n ms tu die tgh bz pegang jwtn kat pusat..pastu die ckp yg skang die keje kat MAS skang. die kate ..if kite tlg agama Allah..Allah pasti tlg kite..tp masa dan ketike nye kite xtau.pendpt sy, sy xleh nak ikut cr a.hafiz tu. n dah tu sy terpikir plak kate2 nye.wallahua’lam

 x boleh cm tu erm..

sebenarnya…mungkin sy br sedar..actually..sy xleh fokus 2 kerja dlm 1 masa.bile sy refresh balik time sy kat sekolah dulu n kat matrik n kat u..

 kite serah bulat2 nasib kite pada allah seolah2 kite mengharap balasan dari allah bg saya kite nk x nk sbg student Bukan sy xnak tlg dorg..tp bile sy stat pk pasal pmf o j sy xleh dah nak pk pasal study kite kn pk tggjwb kite sebagai student ok skrg awak cuba tny abg hafiz 1 hari bape banyak die luangkan masa untuk j bukan sehari seminggun tu

sy xtau lah…kalo diizinkan Allah…wat smntara waktu ni..sume sy xnak pk melainkan study..tp sy takut plak, tindakan sy nie salah

 jangan kite naek2 sampai kemuncak kite down terus allah x suke allah suka kite pny graf anjal konsisten istiqamah smlm baru saya dengar kul maghrib pasal siasah syariah sbb semua benda bila die naek secara mendadak die akan turun secara mendadak sbb tu nabi suruh kite wat berdasarkan quality bukan quantitti solat terawih sbb tu ada 8 ada 20 kuantiti x penting yang penting kualiti kerja kita skrg tumpukan pada pelajaran biarkan dulu kerja J rezeki pas grad allah tentukan yang tu jangan kite pk sebagai balasan kite pny kerja J tu sume rezeki cuma allah mudahkan yang penting jangan lari trus dari perjkuangan

Alhamdulillah..syukran.beri sedikit nasihat.mudah2 han..Allah beri petunjuk pd sy. Apa yg sy perlu lakukan pon sy xpasti.saya perlu berserah n mohon pertunujk.biasa dlm perjuangan kadangkala kita buntu mana yg perlu diutamakan. benarla kan, setiap individu berbeza dr individu lain. kemampuannya juga berbeza…semoga Allah buka hati n buka jalan pd saya. bukan tujuan sy, nak menagih simpati pd seseorg.tp, tulah dlm keadaan skng perlukan nasihat seseorang. org yg betol2 faham situasi sy dlm gerakan jemaah. syukur pd org lain yg ada family bersama2 dlm jemaah.tp, yg xder..tetap juga bersyukur krn Allah lebih tau yang terbaik…syukrn jazilan.moga Allah permudahkan urusan awak.

Saya pon bukan yang terbaek untuk bagi nasihat,xdde apa yang boleh dibanggakan…rslt terruk jugak…keje pon belum tentu kt mana…apa yang saya boleh tolong bg nasihat tok saya jugak…tp apa yang baek tu ambik lah tp yang x elok tu buang n tegur la….kite sama2 susah dalam J…sbb kite mendokong perjuangan Nabi…so kita x layak rasa senang sbb Nabi dulu x pernah senang sampai die menemui Illahi…tp apapun kita bersyukur sbb dakwah nabi sampai pada kita sampai kita dapat berjuang untuk agamaNya…bagi mereka yang x berada dalam perjuangan…kita sama2 doakan mereka diberi petunjuk dari Allah…I’allah…Good Luck Exam…God want you to do your best but not to do the best….bittaufiq wannajah….

Syukran..banyak membantu secara tak langsung..ok..nak solat dulu.teima kasih byk2..sbb nasihat awak byk sedarkan sy..n tak sia2 air mata sy. insyaAllah..jika ini yg Allah taqdirkan, sy redha..n sy akan trus berusaha..’k Assalamualaikum

 InsyaAllah.Pi la solat. Minta Allah permudahkan segalaNYA.

 “ REZEKI DIBUMI DIKELUARKAN, DI LAUT DI TIMBULKAN, DI LANGIT DITURUNKAN,YANG SEDIKIT DIBANYAKKAN, YANG SUSAH DIPERMUDAHKAN….”

Leave a comment

Filed under 'diaRi seOrang KhalifaH AllAh'

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s