TOm Yam..

BahaAn2;

bawang putih, cili api yg pedas, serai,limau nipis,daun limau, bawang besar,tomato, kubis bunga,carrot, anak jagung(putik jagung), ayam(sotong, udang, daging pon buleh..buaya je xblh), kalo ikut resepi saya ni xpayah perencah2 n ajinomoto sume tu xyah, ni ori py resepi. ok

cara- Cara:

1) ambil bawang putih dan cili tumbuk gune lesung batu sampai hancur..xpayah la halus sgt. sy xgalakkan anda gune blender ye..xbaik utk kesihatan.

2) rebus ayam/daging

3)panaskan periuk, bubuh minyak(agak2 la sendiri), masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi…dah naik bau..masukkan ayam..kacau2..masukkan air sampai ayam tadi tenggelam.ok biarkan je smpai ayam tu ok n air menggelegak.kalo suke banyak kuah..tmbhan air

4) Tambahkan air masak..bukan air paip..Masukkan sayur- sayuran seperti kubis bunga, carrot dan putik jagung td…biar sekejap..masukkan pula serai yg telah dititik. n daun limau tu.pastu masukkan air perahan limau tadi..

5) dah tu biarkan..jap tgk syr agak2 dah nampak warna..masukkan garam secukup rasa, tambahkan gula sikit secukup rasa gak, last sekali masukkan bawang besar yg dipotong bulat dan juga tomata.

6) Tom yam dh pon siap..boleh la makan..opps..kalo try ms bulan pose tggu la waktu berbuka…hmm..kalo ade masa..buatla telur dadar..pergh..pasti menambahkan tom yam yg sedia sedap itu tadi..he2.

Apa yg specialnya tentang resepi2 yang sy share kat ruangan ni yelah….1st- sya xgune perencah, 2nd- sy xgune ajinomoto,(gantikan dgn gula sedikit), 3rd- sy xpenah belajar memasak, just tgk mak memasak kat dapur..sbb mak saya die xsuke org tolong waktu dia masak..heehe..tu yg sy suke tuh. So, ape yg sy post ni sume wat ikut suke sendiri je..hahaha.maknenye try sendiri tanpa belajar..hu2

ape pon selamat maju jaya.InsyaAllah selamat dimakan. Yang penting bahan utama Ikhlas, sabar n KAsih Sayang..tu yg buat sume makanan jd sedap. amin..

3 Comments

Filed under Special Resepi..turun temurun

3 responses to “TOm Yam..

  1. wahh…mcm sedap jer resepi tomyam tue…hehehe…….bile nk msk utk sy…haha…..ok kak, selamat hari raya…n maaf zahir dan batin..

  2. farhana

    yessss..
    saya sudah merasa tom yam itu…
    thx 2 kak iqa..
    memng sedap lor.
    yeeeaaa kak iqa dah buleh kawen..=)

  3. mylifeis4islam

    yeke sedap cik farhana…hamboi2..promote akak ke promote farhana nih..hik2.lambat lagi kawen..tggu putera raja..hik2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s