IsTidRaJ…’AdaKah kita OranG2 yg BersyukuR’

-CoPy & PaSte FroM i Luv Islam.Com-

 

Saya telah merujuk Kamus Al-Muhit karangan Al-Fairuz Abadi tentang asal perkataan “istidraj”ini. Pengarang kamus ini berkata:
” Istadrajahu- membawa makna ia menipu dan ia merendah-rendahkannya”.

Jika dikata:” Istidrajullah al-abda”(Allah menIstidrajkan hambanya) membawa erti/makna setiap kali hambaNya (insan) membuat/ menambah/ membaharui kesalahan yang baru maka setiap kali itu juga Allah akan membuat/ menambah/ membaharui nikmatNya ke atas hambaNya itu dan setiap itu juga Allah membuatkan hambaNya itu lupa untuk memohon ampun atas dosa yang dilakukan terhadapnya dan setiap itu juga Allah akan mengambilnya sedikit demi sedikit(ansur-ansur) dan Allah tidak mengambilnya dengan cara yang mengejut!

Allah berfirman di dalam ayat 182 Surah Al-A’raf yang bermaksud(sila rujuk untuk kepastian) :”Orang2 yang mendustakan ayat-ayat Kami(Allah), nanti akan Kami { binasakan mereka itu dengan beransur-ansur } sedang mereka tidak tahu.”

Cuba anda lihat maksud ayat Alquran yang berada di dalam isyarat { }. Itu adalah maksud “istidraj” yang sedang kita bincang sekarang. Iaitu ia membawa makna “Istidraj” suatu perkara yang di luar adat kebiasaan yang belaku terhadap seseorang insan bertujuan untuk membinasakan ‘insan’ tersebut dengan cara berangsur-ansur atau tidak disedari atau sedikit demi sedikit dan bukan mengejut. Jika kita beriman benar-benar pada Allah, Insya Allah takkan terjadi “istidraj” pada kita. Percayalah.. 🙂

Imam AlQurtubi telah berkata di dalam buku tafsinya yang bernama Tafsir Jamie’ Al-Ahkam. Antaranya:-

Seorang ulamak tafsir yang bernama ‘Add-Dhohhak’ telah mengulas mengenai ayat 182 Surah Al-a’raf ini. Katanya: “Allah berfirman :Setiap kali mereka menambah/membuat/membaharui maksiat yang baru maka setiap itu Aku(Allah) membaharui/menambah/membuat nikmat ke atas mereka”.

*** Dr.Abd.Qadir As-Sa’di(bekas pensyarah di Universiti Al al-Bayt, Jordan) telah berkata mengenai asal usul pemberian nama”Add-Dhohhak-ulamak tafsir” tadi : “diberi beliau nama tersebut kerana… beliau berada dalam kandungan ibunya selama 2 atau 4 tahun. Pabila dilahirkan beliau lahir dalam keadaan yang sudah pun bergigi(tumbuh gigi) dan pabila dilahirkan beliau terus ketawa”. Subhanallah… begitulah keajaiban penciptaan Allah.

Ketika mana Tentera Islam mendapat harta Kisra(Maharaja Parsi) maka Saidina Umar Al-Khattab telah berkata:
Istidraj: “diberi kepada mereka nikmat dan dihilangkan kepada mereka erti kesyukuran”.

Professor Dr.Qahtan Ad-Duri(salah seorang pensyarah di Universiti Al al-Bayt, Jordan) telah berkata di dalam bukunya Usuluddin Al-Islami:

Al-Istidraj :-
Iaitu perkara luar biasa yang berlaku ke atas orang Fasik atau Kafir sebagai tipu daya buat mereka. Ia akan menambahkan lagi kejahilan dan kebodohan mereka sehinggalah balasan Allah s.w.t menimpa mereka di dalam keadaan mereka lupa.
Allah s.w.t telah berfirman di dalam ayat 44 – 45 surah Al-An’am yang bermaksud: (sila rujuk untuk kepastian)

“Tatkala mereka lupa akan apa yang diperingatkan kepada mereka, Kami bukakan bagi mereka beberapa pintu tiap-tiap sesuatu (nikmat dan kesenangan), sehinggalah apabila mereka telah bersuka .a dengan (kesenangan)yang mereka perdapat itu, lalu dengan se-konyong-konyong Kami siksa mereka, sehingga mereka berputus asa.” -44- “Maka dihapuskanlah akhirnya kaum yang aniaya; dan pujian-pujian bagi Allah Tuhan Semesta Alam” -45-

Rasulallah s.a.w telah bersabda yang bermaksud:
“Apabila kamu melihat Allah memberikan kepada seorang hambaNya di dunia ini apa yang hamba itu suka atau berhajat, sedangkan hambaNya itu tetap dalam kemaksiatannya maka itulah ISTIDRAJ”. Selepas itu Rasulallah s.a.walaupun membaca ayat tadi 44- 45 (surah Al-An’am) yang bermaksud… (sila rujuk makna ayat 44 dan 45 pada perenggan yang tersebut tadi).

 

Advertisements

1 Comment

Filed under TazKiRah

One response to “IsTidRaJ…’AdaKah kita OranG2 yg BersyukuR’

  1. mylifeis4islam

    taTkala meMbaca Posting nie di IluvIslam..hati kecil saYa terTanYa2..adaKah apa yAng diBeri n yg DianugerahKan Allah padA kita aDalah benaR2 niKmat Atas amaLan kita laKukAn atAupun niKmat yg DiberiKan agaR kita terus Lalai.sedAr xseDAr sahabAt2..kaDangKala kita RasA dalaM kiTa bergerAk kerJa daLam IslAm ini haTi kiTa akaN terDetik ‘Ish..ALLAH aKan BanTu Kita ni..KiTa kan BerjuAng utk AgaMa Allah’ ye BenAr kita BerJuaNg ataS kaLimAh Allah, Namun PerNah x TerFikir yg MungKin Allah nak uji Kita.Bukan nak Meragui perTolongan AllaH. Cuma kita MuhasABah balik diRi kita benarkAh apa yg kita LakuKan IKHLAs keraNa AllAh..fikir2kanlah SahaBAt2..Ini HanYa pendApat saYA..mUngkin ada yang tak setuju..xpe kiTa blh berBincang..dan BertuKAr- tukaR pendaPAt.wallahau’lam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s