MasAk buBur LAmbuk + cErAmAh + KhaTam QUraN + IfTAR + TeRaWikH

Pada 17 Ramadhn 1429 H yg lepaS satu MajLis Khatam Quran dan Upacara MemaSak BubuR LamBuk telAh pon Berjaya diLaksanakAn. ProgrAm terSebut AdaLah anJuran Kelab PelajAr TAhun 1 denGAn kerJasaMa OrgaNisasi SuraU Fakulti… MemanDangkan pd HAri terSebut AdaLAh cuTi uMum seMpenA nuZul QuRAn..maKa progRAm2 berKAitan Nuzul Quran TeLAh pon diAdakan. MAjLis bermuLA pada Pukul 2 diMAna persiapAn menyediAkan bahan2 utk MemaSak buBur LAmbuk diJalAnKan seteRusNya ape LAgi Upacara memasAk buBur lambuk la..Apa yg MenArik nya IalAh..uPacara meMAsak bubur LAmbuk ini BukanLAh menGGunaKAn peRiuk Besar yg diBAyangkan oleh Orang LAin..teTApi Hanya dengan MenggUnaKan ‘Rice CookER’ dan ‘KuAli LeTrik’ sAhajA..pgRAm ‘MARI MEMASAK’ itU diadakaN di HAdaPan DK5..Nak ResIpi???boLeh la pergi Ke RuanGAn ResiPi.

PAda Jam 5.30 PeTang- TelaH diadakAn CerAmah Nuzul QuRAn Yang teLAh di SampaiKAn oleh UStaz PAling PopuLAr di FEP iaitu UStaz MAnsur. UstAz MAnsur ini MeruPAkan NAQIB kepaAda UsRAh Umum Yang diJalAnkan di FEP seTiaP hari KHaMis JAm 5.30 peTAng.

JAm 6.15 Petang- MAjliS kHatAm QuRAn diadakan semPena PgraM TaDArus yang diAnjrkan sempena IHYA’RAMADHAn. PgRan Tadarus Ini diadAkan selepaS solAt Zohor seTiap Hari dalaM temPoh yg sinGkat. Untuk MusLimin dari Juzuk 16- 3o, MnaKAla musLimAt JuZuk 1- 15. AlhamduLillaH tadaRus dapat DijalaNkan denGan KonsisTen walAupun PenyerTAan Agak Hambar dr KAlanGAn musLimin. Apa Pon TAhniAh.

Jam 7.15 peTanG- IfTAr JAm’ie..buaT juLung2 KaliNya majLis IfTAr menGGunaKAn TAlam teLAh berjaYA di laksanakAn di FEP. mungkin iNi satu RekOd baru..heee..AlhamduLillah..PgraM ifTAr ini mendaPAt samButan Yg xdiJAngkakan diKalnGan MuslImin berbandIng mUslIMAt.WalauPon, RAmai yg xperNah meRAsai nikMAt maKAn denGAn TAlam.namun pgRAm IftaR kali Ini Dpt memBeri peNgalaMAn yg BerhArga buat Sahabat2 n Adik2..’KonSep Ukhuwah dan BerjemAah’ActuAlly, 7.30 tu maKan bubur LAmbuk dulu..pastu g Solat MAgrib nTHen baru maKAn BESAR gune TAlam..

8.30mlm- Solat IsyaK n Terawikh berJEmaaH..

9.30mlm- MoreH..(maKAn biskut keRing ciCAh Teh TArik yg Terlupa nak TArik)

KEsimPuLAn ProgRAn:

TerIma kasiH pada pihak PEnganjur KeRana pgram seperTi ini dapat diLAksanakan dengAn baik. IngatLAh matlamat kita Ialah…MenJAdikan ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP atau org putehnya..’ISlam Is The WAy Of liFe’..MAka, sahabaT2 dapatLAh kiRanya..Kita seNtiasa menYokong dan MenyerTai seMua progRAm Islamik yaNg di AnjuRKan oleh Fakulti. Bukan Utk kepeNtingAn OraNg len ttpi utk kePentinGAn diri Sendiri GAk. IngaAt tau..Kita Sebagai UmmaT isLAm mesTilah senTiasa Bersedia unu di TARBIYAH..ok wallahua’LAm.smPai diSini duLu..

Advertisements

Leave a comment

Filed under AkTiviTi-AktiviTi UkhuWaH CommUniTy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s